Bådtyper

Overordnet set kan man tale om to typer af både. Inriggere og outriggere. Forskellen ligger i, hvor svirvlen (åregaflen) er placeret på båden.

Inrigger

På en inrigger er svirvlen placeret direkte på kanten af båden.

Inriggere findes i 2 udgaver, 2 åres inrigger og 4 åres inrigger. Der er henholdsvis plads til 2 eller 4 rorere + 1 styrmand i båden. Hver roer har 1 åre.

Inriggeren er en bred bådtype, ofte bygget i træ og en meget stabil båd, hvor man kan bytte plads mens man er i båden. Båden er derfor også meget anvendelige til langture.

Forrest og bagerst på en inrigger er der to rum. Disse er hjælper med at give båden opdrift, og forhindrer den i at synke. På langture benyttes disse rum til også bagagerum, hvor der er plads til tasker og soveposer.

Outrigger

På en outrigger er svirvlen placeret på en rig (et stativ) som er påmonteret båden. Outriggere findes i mange udgaver, hvor Herning Roklub har følgende typer:

Singlesculler: Båd for 1 roer, der roes med 2 årer, ingen styrmand.

Dobbeltsculler: Båd for 2 rorere, der roes med 2 årer, ingen styrmand.

Dobbeltfirer: Båd for 4 rorere, der roes med 2 årer, med styrmand.

Derudover findes der andre typer for 2, 4 eller 8 rorere, hvor der roes med 1 åre, både med og uden strymand.

Outriggere en hurtig bådtype, men også en smallere båd, som kræver mere balance.

Outrigger